I dagens arbeidsliv er det mange som har lederroller uten formelt personalansvar. Dette inkluderer prosjektledere, teamledere, rådgivere, controllere, kategoriansvarlige, stedfortredere, compliance officers og mange andre. Til tross for at de har viktige lederroller, blir disse individene ofte oversett i organisasjonens lederutviklingsprogrammer, noe som kan skape usikkerhet både for lederne selv og for resten av organisasjonen.
Utfordringer uten personalansvar
Vivi-Ann Hilde, en erfaren kursleder, har i mange år drevet kurset «Hvordan lede uten å være sjef», med fokus på nettopp disse lederne uten personalansvar. Hun påpeker at mange av dem som får slike roller er svært dyktige innen sine felt, noe som kan føre til at deres ledere undervurderer behovet for opplæring i hva stillingen faktisk innebærer, og hvilken posisjon og autoritet den gir.
Konsekvensen av denne manglende innføringen er ofte at lederne føler seg usikre på hvordan de skal utøve sin rolle. De møter ofte kommentarer som «du er ikke min formelle leder, og du har ikke lov til å pålegge meg noe.» Dette kan svekke lederens evne til å få gjennomslag og nå mål. Selv om rollen ikke innebærer formelt personalansvar, er det fortsatt en lederrolle. Disse lederne er ansvarlige for å oppnå spesifikke mål, enten det er å fullføre et prosjekt, sikre kvalitet, eller sørge for at arbeidet følger lover og regler.
Behovet for klare mandater
For å lykkes som leder uten personalansvar er det avgjørende å avklare mandatet med sin overordnede. Det handler om å forstå hvilke lederverktøy man kan bruke i rollen, enten det er å disponere ressurser, delegere oppgaver, stille krav, gi tilbakemeldinger, eller håndtere samtaler om kvalitet og fremdrift. Uten et klart mandat risikerer man å havne i en gråsone hvor autoriteten stadig blir utfordret.
Kurs i ledelse uten personalansvar
Considium tilbyr et kurs 26.-27. august som gir lederne uten personalansvar de nødvendige verktøyene og kunnskapen for å utøve rollen effektivt. Etter endt kurs vil du komme tilbake til jobben med økt trygghet i rollen din og ha en verktøykasse med effektive strategier for å lykkes.
På kurset vil du blant annet lære:
- Intern avklaring: hva du må avklare internt i organisasjonen for å lykkes i rollen
- Vanskelige samtaler: hvordan gjennomføre vanskelige samtaler på en god måte
- Coachende lederskap: hva er coaching, og når og hvordan bruke det effektivt
- Teamarbeid: hvordan sette sammen et team og skape forståelse for ulike roller
- Kommunikasjon: hvordan kommunisere slik at du får teamet og organisasjonen med deg
- Tilbakemeldinger: hvordan gi og motta konstruktive tilbakemeldinger
Hva sier tidligere deltakere?
Kurset har fått svært positive tilbakemeldinger fra tidligere deltakere. De fremhever kurslederens evne til å balansere teori med praktiske eksempler og gruppediskusjoner. Vivi-Ann Hilde er kjent for sin evne til å bruke historier og humor i formidlingen, noe som gjør læringen både relevant og engasjerende.
Deltakerne rapporterer at de har fått økt bevissthet om viktigheten av kommunikasjon og lederrollen, og at de har fått konkrete verktøy som kan brukes i hverdagen. Metoder som coaching, lære å gi konstruktive tilbakemeldinger og forståelse av ulike teamroller har vært spesielt nyttige.
- Kurset har gitt meg nyttige verktøy for å håndtere medarbeidere uten å demotivere dem. Jeg har lært å se medarbeiderne som enkeltpersoner med forskjellige evner og behov, noe som er avgjørende for å oppnå gode resultater.